Yürüyüşümü Nasıl Düzeltebilirim?
Vücudunuzun aldığı pozisyon, rahat ve konforlu bir yürüyüşün anahtarı niteliğindedir. Doğru formda yürüyüş yapmak daha rahat bir akışta nefes almanıza, daha uzun mesafeleri kat etmenize ve tabii ki daha akıcı bir şekilde hızlı yürümenize yardımcı olur.
Yanlış şekilde yürümek size yaşattığı ağrılar nedeniyle yürüyüşten daha az keyif almanıza sebep olabilir: Ve burada da sıkça sorulan soru bir olan yürüyüşümü nasıl düzeltebilirim sorusu karşımıza çıkar. İşte bu yazıda bu konuyu sizlerle bazı taktikler paylaşarak açıklığa kavuşturmaya çalışacağız. Ek olarak doğru formda yürümek sadece sağlıklı bir yürüyüş aktivitesi yapmanızı ve yaptığınız bu yürüyüşlerden keyif almanızı sağlamakla birlikte, sizi daha kendine güvenli, daha uzun boylu ve daha mutlu da hissettirecektir.
“Yürüyüşümü Nasıl Düzeltebilirim” Sorusu İçin 7 Taktik
Yürümeye başlamadan önce yürüyüşünüzü düzeltmek için öncellikle doğru forma, yani duruşa aşina olmalısınız. İlk zamanlarda bunun için yürüyüşünüzün ilk 15 saniyesini yürüyüşümü nasıl düzeltebilirim sorunuza odaklanarak harcamalısınız. İyi bir duruş, iyi bir yürüyüş veya egzersiz demektir.
Fakat tahmin edeceğiniz üzere yürüyüşe dair tüm araştırmalarınızın neticesi bu 15 saniyede elde edilmeyecektir. Yürüyüşünüzü ve formunuzu periyodik olarak kontrol etmeli, doğru formda yürüme taktiklerini sık sık uygulayarak bunu hayatınızın ve normal yürüyüşünüzün ayrılmaz parçaları haline getirmelisiniz.
1. Dik Durun
İlk maddemiz elbette ki omurganızın doğal, dik konumunda durması olacaktır. Yürüyüşümü nasıl düzeltebilirim sorusunun yanıtı olacak taktiklerimiz ilk olarak tamamen dik yürümek ve dik yürüdüğünüzü hayal etmekle başlar. Sırtınızı veya belinizi kamburlaştırmadan adım atmalısınız.
2. Zemine Göre Pozisyon Alın
Yürüyüş esnasında dik kaldığınız pozisyonu değiştirmeyerek öne veya arkaya doğru eğilmeyin. Zira öne ya da arkaya doğru eğilmek bel kaslarınızın üzerindeki baskıyı artıracaktır. Eğimli yürüyüş pozisyonlarını yokuş iniş ve çıkışlar hariç tercih etmeyin.
Örneğin yokuş yukarı çıkarken ayak bileklerinizden ivme alarak hafifçe öne doğru eğilmek (asla arkaya yaslanmayın) kabul edilebilir bir davranıştır.
Yokuş aşağı yürürken ise tersi şekilde geriye doğru yaslanarak omurganızın doğal pozisyonunu korumanız ve omurganız üzerindeki baskı veya stresi azaltmanız mümkündür.
Gerek yokuş inerken, gerekse yokuş çıkarken ne öne, ne de geriye doğru yüksek açılarda eğilmeyin. İlk maddeyi hatırlayarak vücudunuzun ve omurganızın dik duruşunu mümkün mertebe kaydetmemeye çalışın.
3. İleriye Bakın
Hedefinize odaklanmak sadece avlanırken değil, yürürken de işinize yarayabilir. Yürüyüş esnasında yere bakarak taşların desenlerini seyretmek yerine gittiğiniz yöne doğru bakın. Uzmanlar bu konuda gideceğiniz yöne doğru en az 6-7 metrelik bir mesafeyi gözlemenizi önermektedir.
İleriye doğru bakarak yoldaki engelleri veya sağınızdan ya da solunuzdan gelebilecek tehlikeleri önceden tespit edebilirsiniz. Fakat bunun sadece güvenlik amaçlı olduğunu değil, omurganızın doğal duruşunda kalması için bir gereklilik olduğunu ve yürüyüşümü nasıl düzeltirim sorusunun yanıtlarından biri olduğunu hatırlayın.
4. Çeneler Yukarı
Yürüyüş esnasında yapılan hatalar arasında en yaygın olanı da kişinin istemsiz bir şekilde başını öne eğmesidir. Ancak yürürken çenenizi dik, yani zemine paralel bir hizada tutmalısınız.
Başınızın yani basitçe çenenizin doğru konumda olması (çok fazla öne eğilmemesi) ensenizde, boynunuzda veya belinizde daha az gerilme yaratır. Zaten bir önceki maddede de bahsettiğimiz üzere bakışlarınızı ayaklarınız yerine ileriye doğru yöneltmeniz de ancak ve ancak doğru çene pozisyonuyla mümkün olacaktır.
5. Omuzlarınızı Rahat Bırakın
Hayatın yükünü her ne kadar omuzlarınızda taşıyor olsanız da yürüyüş yaparken omuzlarınızı rahat bırakın ve mümkün mertebe geride tutun. Bunu yapmak için önce omuzlarınızı (trapez kaslarınızla birlikte) yukarıya kaldırın ve ardından normal konumuna indirerek hafifçe geriye doğru yerleştirin.
Omuzlarınızı gevşetmek vücudunuzdaki gerginliği azaltmakla birlikte yürüyüş esnasındaki kol hareketlerinizi de doğal hale getirecektir. Ayrıca bir önceki maddelerde olduğu gibi omurganızın doğru konumda kalmasına yardımcı olacaktır.
6. Yürüyüşte Karın Kaslarının Önemi
Günlük aktivitelerimizde olduğu gibi yürüyüş esnasında da önemli rol üstlenen karın kaslarınız, yani daha genel bir tabirler merkez bölgeniz yürüyüş yaparken sağlam ve sıkı durmalıdır.
Karın kaslarınızın sıkı bir şekilde oyuna dahil olması doğru duruş açısından faydalı olduğu gibi gereksiz şekilde öne ya da arkaya doğru yaslanmanızı da engeller. Karnınızı nefes alış kapasitenizi azaltmayacak şekilde hafifçe içeri çekerek sıkabilir ve böylelikle doğru yürüyüş formunuzu daha da sağlamlaştırabilirsiniz.
7. Pelvis Bölgesi Doğal Konumda Kalmalı
Kalça, kasık ve cinsel organlarınızı içerisinde bulunduran pelvis bölgeniz de tıpkı omurganız gibi yürüyüş esnasında doğal konumunda kalmalıdır. Yani yürüyüşümü nasıl düzeltirim sorusunu kendinize sorarken kalçanızı öne ya da arkaya doğru eğmemelisiniz.
Bazı alıştırmalar yaparak doğru pelvis pozisyonunuzu kendiniz de bulabilirsiniz. Poponuzu dışarı doğru çıkartın, ardından tam tersi yönde vücudunuzun önüne doğru iterek “doğru merkez”i bulun. Pelvis bölgenizin doğal konumunda kalması belinizdeki gerginliği ve bükülmeleri de azaltacaktır.
Bu konuda detaylı analiz yazımızın yer aldığı Doğru Yürüyüş Nasıl Olmalı konumuzu inceleyebilirsiniz.