SPORTRIVIA

Yorgunluk Nasıl Geçer?

Modern insanın en büyük dertleri arasında yorgun hissetmek ve yorgunluk nasıl geçer sorusunun cevabını aramak da bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar yorgunluğun oldukça yaygın olduğunu bizlere göstermekte ve günümüzde her 3 insandan birinin halsizlik ve uykulu olma sorunları yaşadığını ortaya koymaktadır.

Yorgunluk bazı zamanlarda bir hastalığın veya rahatsızlığın belirtisi olabilir. Bazı zamanlar ise kişinin yaşam tarzının doğurduğu bir sonuç olarak karşımıza çıkabilmektedir. Yorgunluğunuzun sebebini doğru tanımlayabilirseniz sorunu çözmeniz de kolaylaşacaktır.

Halsizliğin ve düşük enerjinin çözüm sürecini doğru şekilde tamamlamak için öncelikle tanıyı koymak gerekir. Sürekli yorgun hissetmenizin sebebi kan değerlerinizden kaynaklanabileceği gibi, yorgunluğunuzun sebebi oturarak çalışmanız dahi olabilir. Yani yorgunluk nasıl geçer sorusunu sormadan önce sorunun temeline inmelisiniz.

Yorgunluk Neden Olur?

Yorgunluk nedenleri arasında ilk olarak çok fazla işlenmiş karbonhidrat tüketmeyi sayabiliriz. Gereğinden fazla işlenmiş karbonhidrat tükettiğinizde gün boyu geçmeyen yorgunluk yaşayabilirsiniz. İşlenmiş gıdalar kan şekerinizde büyük çaplı oynamalar yapacağı için gün içinde halsiz hissedebilirsiniz.

Diğer bir sebep ise hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olmak olabilir. Kronik yorgunluk sendromu kişilerin kendini gün boyu açıklanamaz şekilde yorgun hissetmesine verilen hastalık ismidir. Brüksel Vrije Üniversitesi tarafından kronik yorgunluk sendromuna sahip 1.500’ün üzerinde kişiyle yapılan araştırmanın sonucunda bu rahatsızlığa yakalananların büyük çoğunluğunun düşük kuvvet ve dayanıklılık seviyelerine sahip olduğu tespit edilmiştir. Yani egzersiz yapmak ya da en azından aktif bir yaşam sürmek halsiz günlerinizin geride kalmasını sağlayabilir.

Enerjinizi artırmak, modunuzu yükseltmek ve yorgunluk nasıl geçer sorusunun yanıtını bulmak sadece kafeinli içecek tüketmekten geçmiyor.

Geçmeyen yorgunluğun bir diğer sebebi ise kalitesiz uyku süresi olabilmektedir. Ayrıca diyet veya iştahsızlık nedeniyle gereğinden az alınan kaloriler de kişiyi farkında olmadan bitap düşürebilmektedir. Metabolizmanız yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmek için belirli miktarda kaloriye ihtiyaç duyar. Vücudunuzun yaşamsal fonksiyonlarını devam ettirmesini istiyorsanız ona gerekli yakıtı vermeniz gerekmektedir.

Yorgunluğun diğer sebepleri ise yeteri kadar protein tüketmemek ve yeteri kadar su içmemek de olabilir. Öte yandan hepimizin hayatında bulunan stres de enerji emici özelliğe sahiptir. Yoga ve meditasyonun stresle baş etmede önemli bir güce sahip olduğunu bilinmektedir.

Enerji Arttırmak İçin Yapılması Gerekenler

Yorgunluktan kurtulmak ve enerjinizi istediğiniz düzeye getirmek için birtakım yöntemler deneyebilirsiniz. Hollanda’da yer alan Technische Universiteit Eindhoven tarafından yapılan bir araştırmaya göre, parlak ışığa maruz kalan insanların enerjisinde artış görüldüğünü göstermiştir.

D Vitamini eksikliğinin de yorgunluğa sebep olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle vücudunuzdaki D Vitamini miktarını ölçtürebilir ve uzman hekiminizin tavsiyeleri doğrultusunda D Vitamini takviyesi kullanmayı düşünebilirsiniz.

Nutritional Neuroscience tarafından yapılan bir araştırmaya göre sakız çiğnemek de enerji arttırıcı şeyler arasında yer almaktadır. 15 dakika boyunca sakız çiğnemenin kişilerin konsantrasyonunu artırabildiğini söyleyen araştırma, bunun sebebinin çiğneme eyleminin kanın beyine hücum etmesi olduğunu düşünüyor.

Yorgunluğun sebebi az su içmek olabileceğinden yorgun hissettiğiniz anlarda su içmeyi de deneyebilirsiniz. Aynı şekilde geleneksel bir yöntem olan yüz yıkama da işe yarayabilmektedir. Enerji dolu biri olmak için başınızı soğuk suya sokmayı da deneyebilirsiniz.

Son olarak bunların hiçbirini yapamıyor iseniz kırmızı renge bakmak bile işinizi görebilir. Rochester Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, kırmızı rengine bakmak sinir sisteminizde tehlike varmış hissiyatını yaratarak kaslarınızın daha hızlı çalışmasını sağlayabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir