Vücut Titremesi Neden Olur?
Vücudumuz bazı iç ve dış etkenlere tepki gösterirken bunu bilincimizin dışında gerçekleştirir. Örneğin vücudunuz gereğinden fazla ısınıp serinlemek için terlediğinde bunu siz düşünmeden yapar. Aynı şekilde vücut titremesi neden olur sorusunun yanıtı da bizim farkında olmadığımız etkenlerle ilişkili olabilir.
Aslında kaslarınızın ani bir şekilde kasılıp gevşediğinde titremiş olursunuz. Örneğin soğuk havalarda titremek kaslarınızın vücudunuzu bir nebze de olsa ısıtmak için gerçekleştirdiği bir reaksiyondur. Benzer şekilde hastalık gibi nedenler de insan vücudunda titremeye yol açabilir. Vücut titremesi neden olur sorusunun cevabını bilirseniz, bu problemin çözümü için de somut adımlar atabilirsiniz.
1. Soğuk Nedeniyle Titreme
Vücut sıcaklığınız düştüğünde titrediğiniz mutlaka olmuştur. Gözle görülebilen titremeler vücut yüzeyinizdeki sıcaklığı yüzde 500 oranında artırabilmektedir. Vücut titremesi neden olur sorusunun yanıtlarından biri olan soğuk nedeniyle titremeye başlar ancak bunu çok uzun süre sürdüremezsiniz. Zira birkaç saatin ardından kaslarınızdaki glukoz tükenecek ve titreyecek haliniz kalmayacaktır.
Çocuklarda titreme (soğuk nedeniyle) vücutlarındaki yağ oranının düşüklüğü nedeniyle daha erken gerçekleşirken, ilerleyen yaş nedeniyle ortaya çıkan tiroit tembelliği gibi hastalıklara sahip kişiler de hızlı şekilde üşümeye ve titremeye başlayabilir.
2. Anestezi Sonrası Titreme
Ameliyattan sonra titreme sıklıkla karşılaşılan bir diğer durumdur. Anestezi etkisinin ardından çok sayıda hasta kontrolsüz bir şekilde titreme atakları yaşayabilir. Bunlar genellikle ameliyattan sonra bilincin yerine gelme sürecinde meydana gelir.
Bu konudaki teşhis kesin olarak konulamamış olsa da ameliyathanelerin genellikle soğuk oluşu ve ameliyat süresi boyunca hareketsiz yatıyor, üstüne bir de kan kaybediyor oluşunuz vücut sıcaklığınızın düşmesine neden olabilir. Ayrıca genel anestezi bazen kişinin vücut sıcaklığını kontrol etme sürecini aksatabilir.
3. Düşük Kan Şekeri Yüzünden Titreme
Kan şekerinde ani düşüşler titremenize neden olabilir. Uzun süre yemek yememek bu soruna yol açabilir. Diyabet gibi vücudunuzun kan şekerinizdeki kontrolü tam olarak sağlayamadığı durumlarda titremelere yol açabilir.
Düşük kan şekeri her insanda titremeye neden olmaz. Bazıları bu etkiyi farklı şekillerde yaşayabilir. Düşük kan şekeri bazı kişilerde terlemeye, sersemliğe veya çarpıntıya da neden olabilmektedir.
4. Enfeksiyon Nedeniyle Titreme
Vücudunuz titremeye başladıysa ve üşüdüğünüzü düşünmüyorsanız, vücudunuz size bir virüs veya bakteri ile savaştığını söylemeye çalışıyor olabilir. Vücudunuz tıpkı soğuktan korunmak için ısınmaya çalıştığı gibi bakteri ya da virüsleri öldürebilmek için de sıcaklığı artırmaya çalışıyor olabilir.
Vücudunuz hastalıklarla savaşmak için ateşinizi çıkarmaya çalışıyor da olabilir. Yani vücutta titreme neden olur sorusunun bir diğer yanıtı da ateşinizin çıkarılmaya çalışılmasıdır. Çünkü ateşlenmek vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşma yöntemlerinden biridir.
5. Korkudan Titreme
Titremek bazen de sağlık ya da ortamdaki sıcaklık dışındaki sebeplerden de meydana gelebilir. Esasında korkudan titremek deyimini hepimiz biliyoruz ve yer yer yaşayabiliyoruz. Titreme nedenleri arasında adrenalin seviyenizin zirveye çıkması da bulunmaktadır. Korktuğunuzda ya da heyecanlandığınızda titremenizin nedeni kan dolaşımınızın bu ani yükselen adrenalin hormonuna verdiği bir tepkidir.