Migren Botoksu Nedir?
Eğer ki migren teşhisi konulmuş biri iseniz ve migren ağrısı hayatınızın bir parçası olduysa migren botoksu hakkında araştırma yapmaya başlamış olabilirsiniz. Onabotulinumtoxina ya da diğer adıyla botox (botoks) olarak bilinen uygulama 2010 yılından bu yana yetişkinlerde migren tedavisi için kullanılmaktadır.
Daha çok Hollywood’lu yıldızlarda gördüğümüz botoks 10 yılı aşkın süredir kronik migren tedavisinde uygulanırken, günümüzde migren ağrısına ne iyi gelir sorusuna da yanıt olabilmektedir. Birçok hastanın olumlu sonuçlar verdiğini söylediği migren botoksu, migren aşısı ve migren taşı gibi uygulamalarla birlikte günümüzde araştırmakta ve tercih edilmektedir.
Migren Botoksu Nasıl Yapılır?
İlk kez migren botoksu yaptıracak kişilerin randevusu yaklaşık 20 dakika kadar sürmektedir. Doktorunuz sinek ısırması kadar acıtacak küçük iğnelerle, cildinizdeki görece küçük kaslara botoks enjekte eder. Tipik bir tedavide baş ve boyun bölgesindeki 7 kilit noktaya 31 enjeksiyon yapılmaktadır.
Genellikle baş ve boynunuzun her iki tarafına da eşit miktarda botoks yapılırken, migren botoksu uygulması çoğunlukla 12 haftada bir uygulanır. Burada amaç kronik migren belirtileri arasında yer alan baş ağrısını dindirmektir. Bu arada migren botoksu esas olarak kronik migren hastalığına sahip kişilere önerilirken, çoğunlukla ayda 15 gün ve üzeri baş ağrısı çeken kişilere uygulanması tavsiye edilmektedir.
Migren botoksunun tedavisi için yine ortalama olarak 6 aylık bir süre zarfının ideal olduğu düşünülmektedir. Bu zaman zarfında doktorunuzun yazdığı migren ilacı ve tedavi yöntemine devam edebilirsiniz. Zira migren botoksunun ilaçlara karşı henüz bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır.
Migren Botoksu Yan Etkileri
Migren botoksunun yan etkileri arasında en yaygını, tedaviden hemen sonra kronik migren sahibi kişilerde görünen boyun ağrısıdır. Tedaviyi uygulayan uzman doktorlar bu yan etkiyi dindirmek adına genellikle buz torbası kullanımı önermektedir.
Çok nadir olarak görülse de vücudunuz botoksa karşı alerjik reaksiyon gösterebilir. Botoks alerjisi kişide nefes darlığına, kurdeşene ve alt bacakta şişliklere neden olabilir. Bu tarz reaksiyonlar seyrek gerçekleşse de her türlü botoks tedavisi mutlaka uzman bir nörolog veya baş ağrısı uzmanı tarafından yapılmalıdır. Migren botoksu fiyatı ise Amerikan Migren Vakfı verilerine göre, her tedavi için gerekli 155 ünite dozda 300-600 dolar arasında değişmektedir. Migren Botoksu İstanbul fiyatları ve migren botoksu yapan hastaneler için Doktortakvimi’nden bilgi alabilirsiniz.
Migren Nedir?
Migren hastalığı Amerika Birleşik Devletleri’nde 39 milyon hastanın sahip olduğu kronik bir nörolojik durumdur. Birçok farklı belirtileri olsa da en yaygın belirtisi sıklıkla yaşanan baş ağrısıdır. Migren belirtileri arasında ayrıca bulantı, kusma, sese ve kokuya duyarlılık, ışığa karşı hassasiyet de yer almaktadır. Yazımızda belirttiğimiz gibi ayda 15 günden fazla baş ağrısı sorunuyla karşı karşıyaysanız doktorunuz size kronik migren teşhisi koyacaktır. Bu ağrılar ayda 15 günden az gerçekleşiyorsa sorununuzun episodik migren olduğu söylenebilir.
Migren neden olur sorusunun cevabı ise çoğu zaman genetiktir. Ancak çevresel faktörler ve vücuttaki serotonin miktarı da migren ağrısına neden olabilmektedir. Aynı zamanda beyindeki elektiriksel aktivitelerin de migrene sebep olduğu düşünülmektedir.
Migreni tetikleyen şeyler arasında ise alkol (özellikle kırmızı şarap), peynir, süt ürünleri ve çikolata yer alabilmektedir. Aynı zamanda uzmanlar genel olarak kahvenin, yoğun kokulu gıdaların, koruyucu ve tatlandırıcı içeren besinlerin de migrene sebep olduğunu düşünmektedir.
Öğünlerinizi atlamak, yüksek şiddetli egzersizler yapmak, dehidrasyon (vücutta yeteri kadar su olmaması), hormonal değişiklikler ve duyusal uyarım (gürültü-parlak ışıklar) nedeniyle de migren krizleri tetiklenebilmektedir. Stres, hava durumundaki değişiklikler ve düzensiz uyku düzeni de yine migrene sebep olabilen unsurlar arasındadır.