Meta Description Nasıl Yazılır (2023)
İşletmelerin, derneklerin, toplulukların ve hatta sivil toplum kuruluşlarının dijital ortamdaki en büyük amaçlarından biri Google aramalarında üst sırada yer almaktır. Meta açıklama olarak da bilinen Meta Description nasıl yazılır konusu kurum ve kuruluşlar için büyük önem arz ettiğinden 2023 yılındaki ilk konumuzda Meta Description bölümünün nasıl olması gerektiğine ışık tutacağız.
Öncelikle Google arama motorunun çalışma prensibiyle birlikte meta description’ın ne olduğunu net bir şekilde hatırlayalım.
Meta Description Ne Demek?
Google platformu üzerinde bir arama yaptığınız zaman bir başlık, bir de başlığın altında yer alan kısa açıklama görürsünüz.
Aşağıda gördüğünüz bu açıklama kısmı, Meta Description olarak adlandırılan bölümdür.
Günümüzdeki modern web siteleri genel olarak her bir sayfa için sabit bir meta açıklama kısmı oluşturur. Ancak bu, kesin bir kural değildir çünkü bazı web siteleri bunu oluşturmayabilmektedir.
İşte tam da bu noktada kendi meta açıklama kısmınızı yazabilir ve arama motorlarının bu cümlelerden faydalanmasını sağlayabilirsiniz.
Meta description’ın kısa açıklamasını yaptıktan sonra asıl konumuz olan meta description nasıl yazılır konusuna gelelim.
Meta Description Nasıl Olmalı?
Meta Description nasıl yazılır sorusunun cevabını ilk olarak Google’ın bizzat kendisinden öğrenebiliriz.
Aşağıdaki görselde de görebileceğiniz üzere Google, bazı kalıpların kullanılmaması konusunda web içerik üreticilerini uyarırken, daha iyi örnekleri de göstermektedir.
Bu anlamda meta açıklama kısmı için verebileceğimiz ilk ipucu, anahtar kelimeleri yani keyword’leri birbiri ardına sıralamamanız olacaktır. Yukarıdaki görselden de anlayacağınız üzere Google bunu yapmanızı tavsiye etmemektedir.
Örnek vermek gerekirse meta açıklama kısmına:
“Yoğurt, maya, maya yapımı, şekerli yoğurt, yoghurt, ayran, kase, evde yoğurt”
gibi bir anahtar kelime sıralaması yapmamanız gerekmektedir. Yani meta açıklama kısmı kısaca bir “listeleme” içeriği olmamalıdır.
Sabit Meta Açıklama Kısmı Oluşturulmalı Mı?
Google’ın önermediği, daha doğrusu istemediği bir diğer şey ise tüm sayfalarda aynı meta açıklama metninin kullanılmasıdır.
Örneğin:
“Beşiktaş ilçesindeki en sıcak gelişmeleri sizlerle buluşturuyoruz. Bizi ziyaret ederek gündemi yakalayın”
gibi sabit bir meta açıklama da Google’ın sayfalarınız birbiriyle olan farklılıklarını anlamasına engel olabilir.
Bunun yerine direkt içeriğinizden ya da haberinizden özet bilgiler paylaşabilirsiniz.
Örneğin:
“Beşiktaş ilçesinde bugün gerçekleşen sıcak gelişmelerden biri, bir adamın kümesten tavuk çalması oldu. Konu ile ilgili detaylar için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.”
gibi bir meta açıklama haber hakkında da bilgi verirken, sizi tüm sayfalarınız için sabit bir meta açıklama metni kullanmaktan alıkoyacaktır.
Meta Açıklamayı Sayfanın Tamamının Özeti Olarak Düşünün
Meta Description nasıl yazılır konusundaki üçüncü ipucu ise meta açıklamayı yalnızca sayfanızdaki içeriğin özeti olmaması gerektiğidir.
Burada aşağıdaki örnekte de göreceğiniz üzere öznel, edebi ve süslü bir dil yerine genel bir açıklamaya yer verebilirsiniz.
Son olarak Meta açıklama kısmınızı gereğinden fazla kısa tutmamaya özen gösterin. 3-5 kelimelik meta açıklamalar çoğu zaman Google arama motoru optimizasyonu için önerilmemektedir.
İlgili paylaşımınızın veya haberinizin içeriğine dair spesifik detayları Meta Açıklama kısmına ekleyebilir ve böylelikle daha niş kitlelere hitap edebilir, hedef kitleniz ile Google üzerinden buluşabilirsiniz.
Google Meta Açıklama Ne İçin Kullanılır?
Sizlerle paylaştığımız üzere Google’ın kendi meta açıklama direktiflerini uygulamak, Google arama robotlarının sitenizi daha çabuk tespit etmesine yardımcı olacaktır.
Unutmayın ki Google’ın site sıralamaları yani Google Site Ranking üzerinde yaptığı değişiklikler ve atamalar, Google web sitesinin her geçen gün daha fazla kullanıcı dostu olmasına yöneliktir.
Bu sebeple Cool Karga olarak vereceğimiz son öneri ise, Meta açıklama yazarken; yazdığınız haber ya da içerikle özdeşleşen bir Meta açıklama yazmanız ve bu açıklamayı yazarken kendinizi arama yapan kullanıcıların yerine koymanızdır.
Meta Açıklama Uzunluğu Ne Kadar Olmalı?
Tüm dünyada 900 milyondan fazla domain üzerine analiz yapan Ubersuggest platformunun verilerine göre, 119-135 karakter arasındaki meta description uzunluğu ortalama %3.5 oranında daha fazla tıklama sağlamaktadır.
Site ziyaret sayınızı artırmak için ipucu niteliğindeki bir diğer veri ise, kullanıcıların arama yaptığı kelime sorguları tam olarak aynı şekilde meta açıklama kısmınızda yer alıyorsa, sitenizin orta vadedeki tıklanma oranı %5.7’ye kadar artabilmektedir. Ayrıca yine Ubersuggest’in yakın dönem verilerine göre meta açıklama kısmında yani meta description kısmında emoji kullanmak da diğer rakiplerinize göre %2-3 oranında daha fazla tıklanma almanızı sağlayabilmekte.