SPORTRIVIA

Yürürken Yapılmaması Gerekenler

Yürümek günlük hayatımızda sayısız kere tekrar ettiğimiz bir fiziksel aktivite olsa da, bildiğiniz üzere çok yapmak her zaman doğru yapmak anlamına gelmez. Yürürken yaptığınız fiziksel aktiviteden maksimum verim almak ve kaslarınızda ya da eklemlerinizde sakatlıklar yaşamamak içinse yürürken yapılmaması gerekenler konusunda da bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.

1. Aşağıya Bakmayın

Doğru yürüyüşün sırrı doğru formda yürümekten geçmektedir. Omurganızın pozisyonu doğal ve dik konumunda kaldığı sürece sakatlık yaşama riskiniz minimuma inecektir.

Bu sebeple; yürürken bakışlarınızın gideceğiniz yöne yani karşıya doğru kenetlenmesi gerekmektedir. Telefonunuza, yürüdüğünüz zemine ya da yeni aldığınız ayakkabılara bakarak yürümek boyun ve bel kaslarınızda olması gerekenden fazlı baskı oluşmasına neden olabilmektedir.

yürürken yapılmaması gerekenler

2. Uzun Adımlar Atmayın

Yürüyüş esnasındaki güç merkeziniz öndeki ayağınızdan değil, arkadaki ayağınızdır. Bu nedenle uzun adım atmanın daha fazla güç kullanarak, daha sağlam bir yürüyüş yapmak olduğunu düşünmeyin.

Zira ABD Ordusu’na bağlı Çevre Tıbbı Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan araştırmalar, gereğinden uzun adımlar atmanın bacağınızın alt bölümünde bulunan eklemlerin üzerinde gereksiz stres yarattığını ortaya koyuyor. Bildiğiniz üzere bu da uzun vadede sakatlıklar yaşanabileceği anlamına geliyor.

doğal omurga yapısı

3. Daima Doğru Hizada Kalın

Kalça ve leğen kemiğinizi oynatmak veya gövdenizi öne ya da arkaya doğru kamburlaştırmak da yürürken yapılmaması gerekenler arasındadır.

Yürürken kalçanızın çok fazla gevşek olmamasına özen gösterin ve karın kaslarınızı da sıkı tutarak yürüyüş hareketinize dahil etmeye çalışın. Aynı şekilde gövdenizi de dik tutun.

Omuzlarınızı geri ya da öne doğru eğmek yerine omurganızın doğal konumunda kalmasına gayret edin.

yürüyüş ayakkabısı fiyat

4. Ayakkabı Tercihinizi İyi Yapın

Yapacağınız yürüyüş 3-5 dakikadan fazla, tempolu bir yürüyüş olacak ise ayağınıza tam uyan, ayak tabanınızdaki eğimi ve topuğunuzu destekleyen kaliteli bir ayakkabı tercih edin. Sağlığınız konusunda hassas bir bireyseniz “alt tarafı yürüyüş, ayakkabı ne fark eder?” gibi düşüncelere kapılmamalısınız.

Özellikle hızlı tempoda yapılacak yürüyüşlerde veya daha da ileriye gidersek koşu antrenmanlarında tercih edeceğiniz ayakkabı yukarıdaki özelliklere ek olarak iyi bir tamponlama yetisine de sahip olmalı. Böylelikle ayağınız zemine her değdiğinde vücudunuzun yaşayacağı darbe etkisi azalacak ve eklemleriniz daha sağlıklı kalabilecektir.

Yürürken yapılmaması gerekenler hakkında bilgi sahibi olduktan sonra: Yürüyüşe dair ayrıntılara Doğru Yürüyüş Nasıl Olmalı içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir