Ses Teli Nodülü Nedir?
Ses tellerinde oluşan nodüller katı, sert ve kanserojen olmayan yapılardır. Ses tellerinizde oluşan nodüllerin büyüklüğü topluiğne başı ila bezelye tanesi boyutu arasında değişkenlik gösterir. Ses teli nodülü sesinizi çok fazla kullandığınız, bağırdığınız ya da uzun süre yüksek tonda konuştuğunuz dönemlerde ortaya çıkar. Ses teli nodülü nedir sorusunun yanıtını bu şekilde vererek bir giriş yaptıktan sonra bu sağlık sorununun belirtilerini, neyin bu soruna yol açtığını ve tedavi sürecini yazımızda ele alalım.
Ses telleriniz gırtlağınızın orta bölümüne kadar uzanan, V biçiminde konumlanmış yapılardır. Konuşacağınız ya da şarkı söyleyeceğiniz zaman ciğerlerinizden gelen hava onları titreterek açar. Böylelikle dışarıya ses çıkarırsınız.
Sesinizi uzun süre boyunca yanlış şekilde kullandığınızda ise istemeden de olsa ses tellerinize zarar verirsiniz. Zaman geçtikçe ses tellerinizde meydana gelen bu aşınmalar artar ve sertleşerek nasıra benzer bir yapı oluşturur. Bu süreç devam ettikçe ses telleriniz dinlenme şansı bulamaz ve ses tellerinde nodül oluşması kaçınılmaz hale gelebilir.

Ses Teli Nodülü Belirtileri
Ses bozukluğu ve seste cızırtı ses teli nodülü belirtileri arasında en çok bilinenidir. Ses teli nodülü boğuk, gıcırtılı, soluklu, çatlak ve normalden daha düşük perdede konuşma belirtileri ile baş gösterebilir. Özellikle şarkı söyleyenlerin fark edebileceği üzere ses teli nodülü vokal performanslarda istenilen oktava çıkamama ya da düşememe olarak da belirti gösterebilir.
Ses teli nodülü belirtileri arasında diğer yaygın bilinen durum ise boğaz bölgesinde acı meydana gelmesi durumudur. Ses teli nodülü semptomları arasında boyun-gırtlak bölgesinde ağrı, boğaza yumru takılmışlık hissi gibi belirtiler de yer almaktadır. Fakat elbette ki bizler yaygın belirtileri paylaşıyor olsak da sağlığınızla ilgili en doğru tanıyı doktorunuzun koyması gerekmektedir.

Ses Teli Nodülü Ameliyatı
Takip ettiğiniz ve sevdiğiniz sanatçıların daha önce benzer problemleri yaşayarak ses teli nodülü ameliyatı olduğunu duymuş olabilirsiniz. Ancak ses teli nodüllerinde ameliyat çoğu zaman ilk tercih edilen yöntem olmamaktadır. Doktorlar her zaman olmasa da çoğu zaman ayakta tedavi, evde bakım ve ses hijyeni gibi konularda başarılı olunamazsa ve eski yaşam kalitesi geri kazanılamazsa ameliyat yolunu seçmektedir.
Ses nodülü için lazerle ameliyat yöntemi şimdilik sağlık ve verdiği acı açısından en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Alanında uzman doktorunuzun burnunuz yoluyla boğazınıza ulaşarak buradaki nodülleri lazer ile yok edebilir.
Doktorunuz sizin için uygun ameliyat yönteminin lazer metodu olmadığına karar verirse, nodülleriniz ses tellerinizden eksizyon yöntemi ile veya mikrolaringoskopi yöntemi ile de çıkarılabilir.

Ses Teli Nodülü Tedavisi
Kanserojen ya da ölümcül riskler taşımayan ses teli nodülleri (sorununuzun ses teli nodülü olup olmadığını bizzat doktorunuzdan öğrenmeniz gerekiyor) çeşitli yöntemlerle tedavi edilebilmektedir.
Yazımızda belirttiğimiz üzere ses teli nodüllerinin oluşmasındaki en büyük etken sesin yanlış kullanımı ve bu yanlış kullanımda isteyerek veya istem dışı ısrarcı olunmasıdır.
Ses telleriniz aşındıkça tıpkı el ve ayaklarınızdaki gibi nasırlaşmalar meydana gelir ve bu nasırlaşmanın ses tellerinizdeki karşılığı ses teli nodülleridir.
Tıpkı nasırlarda olduğu gibi ilgili bölgenin maruz kaldığı baskıyı ve sürtünmeyi azaltırsanız, bu bölge yumuşamaya başlar. Ses teli nodüllerinde de çoğu zaman benzer durumlar oluşabilmektedir.

Muayene olduğunuz doktorunuz size konuşmayı azaltmanızı söyleyebilir fakat mevzubahis bu konuşma azaltma, kısık sesle ve fısıldayarak konuşmak anlamına gelmemektedir. Hangi perdeden konuşursanız konuşun siz konuşurken ses telleriniz mutlaka titreyecek ve strese maruz kalacaktır. Fısıldayarak konuşmak bu anlamda bir çözüm olarak sayılamamaktadır.
Bu nedenle ses teli nodülü tedavi sürecinizde mümkün olduğunca az kelime kullanmalısınız. Ses telleriniz ne kadar dinlenirse, o kadar hızlı iyileşmesi de olasıdır.
Ses teli Nodülü Kendiliğinden Geçer Mi
Ses teli nodülleri kendiliğinden iyileşebilir fakat bu konudaki en doğru yorumu ve teşhisi elbette ki doktorunuz yapacaktır. Ses teli nodüllerinin tedavisi için evde uygulanabilecek bazı şahsi önlemler mutlaka vardır. Bunlar:
- Oda nemlendiricisi ya da uygun buhar mekanizmaları kullanarak bulunduğunuz ortamdaki havayı daha yumuşak ve nemli hale getirmek
- Vücudunuzu ve boğaz bölgenizi nemli tutmak için günlük tüketilen sıvı miktarını artırmak
- Kahve ve alkol gibi vücuttaki su oranını azaltacak içeceklerden uzak durmak
- Hava yoluyla bulaşan alerji türleriniz var ise hangi ilaç desteğinizi kullanacağınızı doktorunuza danışmak
- Reflü gibi diğer hastalıklarınız süreçle ilgili olabileceği için bu konuyu doktorunuzla görüşmek
- İyileşene kadar sigara içmemek
olarak sıralanabilir.

Ses Teli Nodülü & Vokal Hijyen
Ses teli nodülü rahatsızlığında vokal hijyen durumunuz da son derece önemlidir. Ses teli nodülü tedavisi için görüştünüz KBB uzmanı, tedavi sürecinizde konuşma terapistinden destek alarak vokal hijyeninizi geliştirmenizi tavsiye edebilir.
Vokal hijyenin tam olarak ne olduğu konusunu biraz daha açarsak; vokal hijyenden kast edilen fırçalama ve gargara gibi yöntemlerle desteklenen ağız hijyeninden farklıdır. Vokal hijyen = doğru tonda ve perdede konuşmaktır.
Konuşma terapistleri, hastalar için organize ettikleri konuşma seansları ve pratiklerle nefesinizi nasıl daha iyi kullanarak sesinize ve ses tellerinize zarar vermekten sakınmanızı size gösterebilirler.
KBB hekiminizin önerisi doğrultusunda konuşma terapisti desteği almak ayrıca konuşmadan veya şarkı söylemeden önce boyun kaslarınızı nasıl gevşetebileceğinizi öğrenmenizi sağlayabilir, size bu anlamda gelişmenizi sağlayan doğru alıştırmaları öğretebilir.
Ses Teli Nodülüne Hangi Doktor Bakar?
Ses teli nodülü için randevu almanız gereken branş, ilk aşamada kesinlikle KBB yani Kulak Burun Boğaz’dır. Ses teli nodülü belirtileri, tanısı ve tedavisi konusunda mutlaka bir otolaringolojiste, yani kulak burun boğaz uzmanı hekime başvurmanız gerekmektedir.