DİJİTALTRIVIA

Geleceğin Mesleği: Prompt Engineering Nedir?

Son dönemde artan yapay zeka tabanlı chatrobotlar, şirketlerin de maksimum kar için bu teknolojilere olan ilgisini ve haliyle bu alanda yaptığı yatırımları artırmasına neden oluyor. Yakın tarihte bazı şirketlerin bu pozisyon için önerdiği yıllık 250.000-330.000$ arasında değişen maaşlar dijital medyada büyük ses getirirken, prompt engineering nedir ve prompt engineering nasıl yapılır sorularını da beraberinde getiriyor.

Prompt engineering kavramı dilimize sufle mühendisliği olarak çevrilebilmekle birlikte son dönemde birçok kişinin ilgisini çekmeye başlayan bir meslek olmuş durumda.

Prompt engineering nedir ve nasıl öğrenilir konusuna detaylı olarak girmeden önce bu yeni meslek kolunun özellikle yapay zeka tabanlı doğal dil işleme (NLP: Natural Language Processing) yazılımları için fazlasıyla önemli olduğunu söyleyebiliriz.

prompt engineering nedir

Prompt Engineering Nedir?

Çok hızlı bir şekilde gelişmeye devam eden yapay zeka yazılımları dünyamızda köklü değişiklikler yapma potansiyeline sahip hale geliyor. Yakın dönemde görücüye çıkan Open AI’ın chatrobotu ChatGPT’nin yapay zeka tabanlı dil modeli de hepimizi hayrete düşürecek derecede bir işlevselliğe sahipti ve yapay zeka yazılımları konusunda büyük merak uyandırdı.

Yapay zeka ve işsizlik oranının artması veya yapay zekanın işsizliğe etkisi gibi konular tartışılmaya devam ederken, yapay zeka alanında çalışan şirketler ise bu durumun tam aksine yeni iş modellerini keşfetmekle, yeni yapay zeka kullanım alanları yaratmakta ve neticede yeni iş fırsatları yaratmaktalar: Ve prompt engineering de tam olarak bu yeni ve heyecan verici iş pozisyonlarından bir tanesi.

Prompt engineering yapan yani mesleği prompt mühendisi olan kişinin görevinin önemli bir bölümümün; bu yapay zeka yazılımlarının insan diliyle daha iyi etkileşime geçmesine katkıda bulunmak ve bunun doğal ve sezgisel bir şekilde gerçekleştirilmesine yardımcı olmak olduğu söylenebilmektedir.

En bilinen örnek olduğu için yine ChatGPT’den örnek vermek gerekirse; ChatGPT gibi büyük farklar yaratma potansiyeline sahip yazılımların ön plana çıktığı ve daha da artacağı bir yapay zeka çağının içinde olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu sebeple prompt engineering gibi yapay zeka alanıyla ilgili meslekler ve uğraşlar da ciddi bir potansiyele sahip olabilmekte.

Prompt engineering mesleği de buradan yola çıkıldığında yapay zeka alanındaki yeniliklerin ve inovasyonların içerisinde yer almak isteyenler için altın bir bilezik niteliğinde olabilir.

Peki prompt engineering kimler için uygun, prompt engineering nasıl yapılır ve bu meslekle kariyer yapmak mümkün mü? Meraklıları için konuyu biraz daha detaylı inceleyelim.

Yakın Geleceğin Mesleği: Prompt Engineering

Prompt engineering nedir sorusunu temel özellikleriyle tanımladıktan sonra daha kapsamlı ve daha derin bir tanım olarak Prompt Engineering mesleğini yapan kişi:

“Prompt” olarak adlandırılan bu doğal dil yapısına sahip iletileri, bilimsel ve sanatsal bir bakış açısıyla tasarlayarak ChatGPT ve MidJourney gibi yapay zeka araçlarına ileten ve kendisi ya da firması adına gerekli spesifik cevapları alabilen kişidir.

Prompt engineering mesleğiyle ilgilenen kişi bir diğer tanımla yapay zeka modellerinin potansiyelinin tamamından faydalanmayı amaçlayan ve üretkenliğin sınırlarını zorlayarak maksimum verim elde eden bir konumdadır.

Detayları bir mühendis gibi hesaplayabilen bir prompt engineer istenen sonuçları maksimumum verim düzeyinde almayı amaçlayan bir görünmez kahramandır. Chatbot gibi yapay zeka yazılımlarından iş takviminizi yöneten sanal asistanlara birçok yazılım üzerinde insan ile yazılım arasındaki köprüyü kuran ve geliştiren kişi de yine prompt engineer’dir.

Prompt engineer’ler makine öğrenimi ve veri analizi gibi yöntemler kullanarak komutlarını sürekli olarak geliştirir ve nihayetinde daha verimli sonuçlar almaya devam eder.

Prompt Engineering Mesleği Gelecek Vaat Ediyor Mu?

Prompt Engineering mesleğini yapan kişinin GPT-3, DALL-E ve MidJourney gibi en gelişkin sistemlerin diline uzmanlık seviyesinde hakim olduğunu ve kendi amacı doğrultusunda muazzam çıktılar aldığını düşünebilirsiniz.

Prompt engineering’in sadece sonuç almak için talimatlar verdiğini düşünmekte yanlış olur: Bu kişi aslında bir amacın ya da görevin en iyi şekilde anlaşılabilmesinden, çalıştığı yapay zeka modelinin kapasitesinin-sınırlarının bilinmesinden ve verilerdeki potansiyel önyargıların anlaşılmasından da sorumludur.

Yapay zeka (AI) ve doğal dil işleme (NPL) günden güne geliştiği düşünüldüğünde, prompt engineering mesleğinin de gerekli yetkinliklere, yeteneklere ve azme sahip olan kişiler için yakın gelecekte büyük getirisi olacağı öngörülebilir.

Prompt engineering ile ilgili bazı uzmanlar ise internet kullanıcıları için bu yetilerin tıpkı 2000’lerin başı itibariyle gelişen ve yerleşen “Google’lamak” gibi temel bir beceri hale gelebileceği görüşünde.

prompt engineering

Prompt Engineering Kursu

Prompt engineering mesleğinin bir meziyet olduğunu düşünen ve yapay zeka alanında çalışan bazı uzmanlar ve eğitmenler, prompt engineering kursu vermeye başlamış durumda. Ayrıca PromptHero ve Promptist gibi platformlar da Dall-E ve Midjourney gibi yazılımlar hakkında çeşitli Prompt Engineering kursu seçeneklerini hizmete açmış durumda.

Fakat yukarıda da belirttiğimiz gibi bazı kesimler yapay zekanın kullanımı kolaylaştıkça ve pratik hale geldikçe prompt mühendisliğinin daha az öneme sahip olacağını düşünenler de var.

Ancak konuyu bugün tarihiyle değerlendirdiğimizde OpenAI’ın CEO’su Sam Altman’ın görüşüne göre “İleti mühendisliği (prompt engineering) şu anda yüksek kaldıraçlı bir beceri ve doğal dil programlamanın günümüzdeki erken örneklerinden biri.”

Özetle ister yapay zeka konusunda ilgili isterseniz de teknoloji konusunda kariyer yapmayı hedefleyen bir öğrenci olun, prompt engineering sizler için gelecekte önemli bir meslek olabilir.

Bu konuyu The AI Exchange’in kurucusu ve meta veri analisti Rachel Woods’un bir görüşüyle sonlandıralım: “Geleceğin en önemli mesleki yeteneği “yapay zeka okuryazarlığı” (AI Literacy) olacak. Woods’un belirttiği kadar ileriki bir tarihte olmasak da prompt engineering mesleğinin şu anda sıcak bir gündem konusu ve önemli bir yetenek olduğunu söyleyebiliriz.

Prompt Engineering Örneği

Prompt engineering nedir konusunu güzel bir örnekle görmemiz gerekirse, YouTube’da yapay zeka ve teknoloji uygulamaları üzerine yayın yapan (İngilizce) All About AI adlı kanalında yayımlanan bir video bazı prompt engineering örnekleri içeriyor.

All About AI kanalının ilgili videosunda oldukça kısa süre içerisinde doğru soruları, doğru parametrelerle ve uygun sırayla sorarak bir bulmaca içeriği yarattığını görebilirsiniz.

Videodan da izleyerek görebileceğiniz 4 prompt engineering örneğinden bir tanesinde aşağıdaki yöntemler izlenmiştir.

Prompt Engineering ile quiz oluşturma:

ChatGPT’ye aşağıdaki prompt’ları sırasıyla yazarak yapay zeka yazılımının bilmeceler oluşturmasını sağlayabilirsiniz.

  1. Hello. Following is the {text} I want to learn about. Just respond with “…” if you have read the text: text = (konuyu, hikayeyi anlatan bir metni buraya yapıştırın örn; “kaplumbağa ile tavşanın yarışı”) yazın.
  2. ChatGpT’nin “I have read the text.” cevabını bekleyin.
  3. Great. Can you give me multiple coice quiz about the {text}, only ONE and ONE QUESTION at a time, and dont show the answer” yazın.
  4. Ardından ChatGPT’nin kısa süre içerisinde sizler için 4 şıklık bir quiz oluşturduğunu göreceksiniz.
  5. Dilerseniz ipucu istemek için “Give me a hint” yazabilirsiniz.

Bu şekilde hikayeler oluşturabilir ve hem kendiniz bilgilenip hem de prompt engineering’in faydalarından yararlanarak kendi alanınızda yeni içerikler veya pazarlama stratejileri geliştirebilirsiniz. Ve bu sadece on binlerce teknikten biridir.

Aynı şekilde prompt engineering teknikleri ile bazı ek tool’lar da kullanarak (örn: ElevenLabs) podcast bölümü oluşturup yayımlayabilir ve önceden mevcut olan bir metni yazılıma tanıtarak yapay zekanın bunu anlamasını sağlama ve sonrasında da ilkokul 5. Sınıf öğrencisinin anlayacağı şekilde anlatmasını sağlayabilirsiniz.

Prompt Engineering Mesleği (Özet)

Konuyu toparlamak gerekirse NLP gibi yapay zeka teknolojileri gelişmeye devam ettikçe prompt engineering mesleğinin geleceğinin parlak olduğu düşünülebilir.

Prompt engineering mesleği sağlık sektörü için önemli faydalar sağlayabilir. Zira bu alanda çalışan yetenekli sufle mühendislerinin katkılarıyla tıp uzmanları hastalıkları teşhis etmede veya tedavi sürecini planlamakta bu yeni meslekten faydalanabilirler: Tabii bunun için prompt mühendislerinin gerekli bilgileri ve bağlamı sağlayan girdileri üretmesi ve geri dönüşleri almış olması gerekmektedir.

Benzer olarak finans endüstrisi de verileri analiz etmek ve yatırım kararları almak için prompt engineering’den pekala faydalanabilir. İyi tasarlanmış prompt cümleleri sayesinde piyasa eğilimleri analiz edilebilir ve gelecekte alınacak yatırım kararları için temeli sağlam kararlar yine prompt engineering ile sağlanabilir.

Prompt engineering öğrencilerin öğrenme tarzlarına ve tercihlerine uyum sağlayan akullı öğretim sistemlerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilecek bir “aracı” meslek olarak da değerlendirilebilir.

Sonuç olarak prompt engineering görece yeni bir alan olsa da yapay zekanın ortaya çıkarabileceği çözümlerin sayısı ölçülemeyecek derecede fazladır.

Dil modellerinin sayısının ve belki karmaşıklığının da artışıyla prompt mühendislerinin bu teknik aracılığı ileri tarihlerde daha çok talep görebilir. Zaman, yapay zeka konusunda bizlere çok daha fazla şey gösterecek gibi duruyor.

Derleyen: Uğur Mutlu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir