Doğru Yürüyüş Pozisyonu Nasıl Olmalı?
Yürüyüş yapmak tüm vücudunuzun dahil olduğu faydalı bir aktivite olmakla beraber en fazla verimi almak için yürüyüşlerinizi doğru yürüyüş pozisyonu ile yapmanız gerekmektedir.
Doğru yürüyüş pozisyonu ile yürüyüş yapmayı kavradığınızda vücudunuz baştan ayağa koordineli bir şekilde hareket edebilir ve yürüyüş aktivitenizden tam fayda sağlayabilirsiniz.
1. Başınızı Dik Tutun
Yürürken dikkat etmeniz gereken ilk şey başınızı dik ve doğru hizada tutmaktır. Kafanızın pozisyonu doğru yürüyüş pozisyonu içerisinde hareket etmek için önemli unsurlardandır.
Vücudunuzu da dik tutarak çenenizin zeminle arasında dikey bir açı oluşturmasını sağlayarak başlayın. Aynı şekilde kulaklarınızı da omuzlarınızla aynı hizada tutarak bu konumu destekleyebilirsiniz.
Bunu yapmak için başınızı çevreleyen kukla ipleri hayal edebilir ve bu iplerin tavana da ya gökyüzüne bağlı olarak kafanızı dik açıyla yukarıya çektiğini düşleyebilirsiniz.
Aynı şekilde bakışlarınızı da gideceğiniz yöne doğru yöneltin.
Yürüyüş esnasında doğru pozisyonda kalabilmek için 4-8 metre kadar ileriye bakarak yürümeniz önerilmektedir.
2. Vücudunuzu Bükmeyin
Yürüyüş esnasında omurganızın uzun ve dik olmasına dikkat edin. Bunu yapmak çoğu kişinin sahip olduğu kötü bir alışkanlıktır.
Sırt ve bel kaslarınızda gerilim yaratacak şekilde öne eğilme, bükülme ve kambur yürüme gibi davranışlardan uzak durarak doğru yürüyüş pozisyonu ile yürümeye devam edin.
3. Omuz Pozisyonuna Dikkat Edin
Doğru yürüyüş pozisyonu için dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli unsur omuz pozisyonudur. Siz farkında olmasınız bile omuzlarınızın yürüyüşünüzdeki rolü çok önemlidir.
Omuzlarınızı gergin ya da öne doğru düşük tutmak; ense, üst sırt gibi bölgelerdeki kas ve eklemlerin gerilmesine neden olur.
Omuzlarınızı doğru konuma getirmek için:
- Omuzlarınızı “istemiyorum” hareketi yapar gibi yukarı kaldırın, ardından gevşeterek dik bir pozisyonda olacak şekilde yerlerine yerleştirin.
- Shoulder shrug egzersizi bu konuda size yardımcı olacak etkili bir yürüyüş düzeltme egzersizidir. Omuz ve trapez kaslarınızı güçlendirerek doğal pozisyonunuzu korumanıza katkı sağlar. Ayrıca yürürkenki kol hareketlerinizi de kolaylaştırır.
Ek olarak omuzlarınızı çok sıkı ya da çok gevşek tutmayın. Omuzlarınızı kulaklarınıza doğru yükseltmeyin veya öne doğru kamburlaştırmayın.
4. Merkez Bölgenizi Oyuna Dahil Edin
Gün içerisinde çokça kullandığınız merkez bölge kaslarınız da doğru yürüyüş pozisyonu içerisinde kalmak için önemlidir. Günlük hayat için oldukça fonksiyonel olan bu kaslarınız daha rahat yürümenize yardımcı olur.
Bu sebeple attığınız her adımda merkez bölge kaslarınızın sağlam ve sıkı durduğundan emin olun. Bunun için merkez bölge kaslarınızı göbek deliğinizi omurganıza doğru sabitleyen bir konumda tutmaya çalışın.
Merkez bölge kaslarınızın denge ve stabilite açısından çok önemlidir.
Ayrıca merkez bölge kasları kuvvetli olan ve bu kaslarını kullanan kişilerin yürüyüş esnasında beline mutlaka daha az yük biner…
5. Kollarınızı Savurmayı Unutmayın
Yürüyüş esnasında kollarınızı vücudunuzun yanlarında tutarak ritmik bir şekilde öne ve geriye doğru savurmayı ihmal etmeyin.
Kollarınızı dirsek ekleminizi değil, omuz eklemenizi kullanarak hareket ettirin.
Ek olarak kollarınızı abartalı bir şekilde savurmayın ve çok yükseğe kaldırmayın. Kollarınızı göğüs hizanız yerine vücudunuzun orta bölgesi hizasında savurmaya gayret edin.
6. Önce Topuğunuzla Basın
Adım atarken topuktan parmak ucuna doğru basış tekniğini benimseyin. Yani zeminle ilk teması kuran topuğunuz olsun ve akabinde ayağınızı doğal akışta öne doğru yönlendirerek parmak uçlarınızla basın.
Zeminle teması ilk kesen bölgeniz de itiş hareketini gerçekleştiren parmak ucu bölgeniz olsun. Yere düz basmaktan veya ilk teması parmak uçlarınızla kurmaktan daima kaçının.
Doğru yürüyüş hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak istiyorsanız Doğru Yürüyüş Nasıl Olmalı rehberimize göz atmanızı tavsiye ederiz.