LinkedIn’e Göre Dijital Pazarlamacının Bilmesi Gerekenler (2022)
Dünyaca ünlü sosyal paylaşım ve iş bulma platformu LinkedIn yayımladığı Dijital Pazarlamacının Bilmesi Gerekenler 2022 listesinde işe alım uzmanlarının dikkat edeceklerine, kariyer gelişimine ve mesleki yetkinliğin artmasına olumlu katkı sağlayacak maddeleri ele aldı.
Başarılı kelimesi aslında göreceli bir kavramdır çünkü kişinin hayatındaki öncelikleri, planları ve tercihleri değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak yine de tüm bu kriterler gözetildiğinde hangi becerilerin geliştirilmesi gerektiği konusunda bazı çıkarımlara varılabilir. Mevcut yeteneklerinize ve dijital pazarlama eğitimi gibi araştırmalarınıza katkı sağlayacak bu yazıyla dijital pazarlama uzmanları işe alınırken aranan özellikler hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
LinkedIn hedef kitle içgörüleri ve iç verileri dijital pazarlama ve sosyal medya mesleklerine büyük bir talep olduğunu söylüyor. Pandemiden sonra en çok iş bulunan mesleklerden oldukları öne sürülen dijital marketing işleri, LinkedIn’de yayınlanan iş ilanları arasında en plana çıkıyor. Kaldı ki sosyal medya uzmanlığı ve dijital pazarlama uzmanlığı LinkedIn’de yayınlanan en iyi 10 iş ilanı arasından 5 tanesini oluşturuyor.
Covid-19 Salgınının Sosyal Medya Kullanımına Etkisi: Dijital Pazarlama Büyüyor Mu?
Pandemi sürecinin muazzam derecede hızlandırdığı dijitalleşme, e-ticaret, online alışveriş ve sanal market uygulamaları gibi hizmetler sadece patronların değil, pazarlama alanında çalışanların önünü açmaya başladığı söylenebilir. Covid-19 ile birlikte zirve yapan sosyal medya kullanımı da dijital pazarlamanın oyun alanını genişletmiştir. Aynı zamanda e-ticaretin de aynı dönemdeki ciddi artışıyla birlikte Instagram, Facebook gibi büyük sosyal medya platformları shop ve market özelliklerini aktif hale getirmeye başlamıştır.
2022 yılının ilk çeyreğinde bulunduğumuz şu günlerde, LinkedIn verileri ve LinkedIn iş ilanları dikkate alındığında görevi dijital pazarlama uzmanı olan ve yetkinliği de bu alanda gelişkin kişilerin en kolay iş bulan meslek olduğu göze çarpıyor. Aynı zamanda medya koordinatörü görevi de en çok gelişim ve yaygınlaşma gösteren meslekler arasında.
Aslında bu mesleklerle ilgilenen kişilerin daha önceden de bildiği gibi, Dijital Pazarlama Uzmanlığı’nın görev tanımı aslında çok geniştir. Bu durum dijital pazarlama uzmanı için iş yükü oluşturabilmekle birlikte, işveren tarafından da zorluklar yaratabilmektedir. Birçok geleneksel ya da dijital pazarlamacı kendisini Dijital Pazarlama Uzmanı olarak tanımlasa da, şirketler dijital pazarlamacının bilmesi gerekenler konusunda farklı taleplere sahip olabilmektedirler.
Şirketlere göre 2022 yılında dijital pazarlama uzmanının bilmesi gerekenler dijital strateji oluşturma, link building (link inşası), arama motoru reklamları ve Off-Page SEO (site dışı SEO) diyebilmekteyiz. LinkedIn iş İlanları ve iş bulma geri dönüşleri verileri bizlere meslek alanlarına göre iş ilanı sayısındaki artışın en çok %85.9 oranla sanat ve tasarım olduğunu söylüyor (günümüzde dijital pazarlama uzmanının bilmesi gerekenler arasında).

Perakende ve eğitim sektöründeki iş ilanlarının artışı da yine LinkedIn verilerine göre sırasıyla %72.6 ve %63.7 olurken; Kamusal hizmet alanındaki artış %60.6 olarak gözüküyor. Ardından gelen IT ve yazılım alanındaki 6 aylık artış ise %27.7
Dijital Pazarlama Uzmanı Maaş Aralığı
Dijital pazarlama uzmanları için biçilen rol, şirketin büyüklüğü ve iş yoğunluğu maaştaki değişkenliği belirlerken, performans ve dijital pazarlama uzmanının şirkete sağladığı maddi kazanç da söz sahibi olabiliyor. Türkiye’de Dijital Pazarlama Uzmanlığı mesleğinin taban bütçesi asgari ücret (4253₺) olabilirken, bu ücret ortalama bir şirkette 6000₺ olabiliyor. Büyük şirketlerde ise dijital pazarlamacılar 20 bin $ + primlerle çalışabiliyor. Elbette yüksek maaşlarda dijital pazarlamacının bilmesi gerekenler konusundaki beklenti de aynı şekilde artıyor.
Dijital pazarlama danışmanlığı almak da yine bu alanda tercih edilen yöntemler arasında. Son dönemde artan dijital pazarlama ajansı sayısı da aynı sektörde hizmet verirken, bazı şirketler personel almak yerine ajanslarla dijital pazarlama danışmanlığı konusunda iş birliği yapıyor. Aydan aya sözleşmeli ya da yıllık anlaşmalarla devam Dijital Pazarlama Danışmanlığı ile şirketler SEO, sosyal medya reklamları, digital marketing ve influencer iletişimi konusunda destek alabiliyor. Tabii ajans ya da danışmanlık şirketi desteği almanın maliyeti personel çalıştırmaktan daha fazlasına mal oluyor.
Sosyal medya platformu LinkedIn içgörü raporu ve data analizleri doğrultusunda maaş miktarı ve dağılımı konusunda henüz yeni bir bilgi yer almıyor. Ancak gerek danışmanlık, gerekse sosyal medya/dijital pazarlama yönetimi yapan kişiler ülkemizde yazımızda belirttiğimiz baremde maaş alıyor.