Az Kalori Alırsak Ne Olur?
Herhangi bir kilo verme planının başlıca ilkesi kalori tüketimini azaltmaktır fakat gereğinden az kalori alırsak ne olur? Kilo verme çabası içindeki insanlar, bu amaca ulaşabilmek için kalori açığı oluşturmak durumundadırlar. Yani harcadığından daha az kalori yiyerek açık oluşturmalıdırlar.
Ancak bazı kişiler kalori açığı oluşturmaya çalışırken ya aceleci davranarak, ya da alanında uzman bir diyetisyen hekimden destek almayarak olması gerekenden çok daha düşük kalori alırlar. Bu durumun ise kişiye faydası değil, zararı olur.
Gereğinden az kalori aldığınız zaman vücudunuzun üzerindeki stres artar ve vücudunuz yağ yakmak yerine yağları olası enerji kaynağı olarak kullanmak adına depolar. Belki de az kalori alırsak ne olur sorunuzun sizi en çok üzecek cevabı yağ yakmak yerine yağ depolmak olabilir. Üstelik amaçlarınıza ulaşamamanızın da ötesinde vücudunuzun birtakım yaşamsal faaliyetlerini sürdürmekte zorlanmasına neden olur.
Olması gerekenden az kalori almanın doğurabileceği bazı sonuçları aşağıda göz atabilirsiniz.
Halsizlik
Kalori enerji demektir. Halsizlik çekiyorsanız da muhtemelen yakıtınız bitmiştir. Günlük işlerinizde daha erken yoruluyor ya da 8 saatlik iyi bir uykunun ardından bile uyanmakzta zorluk çekiyorsanız, porsiyonlarınızın büyüklüğünü tekrar gözden geçirmeniz gerekebilir. Günlük hayat ve aktiviteleri sizi anlamsız bir şekilde yoruyorsa, bu da kalori yetersizliğin bir başka belirtisidir. Yani az kalori alırsak ne olur sorusuna verilebilecek ilk cevap ve en yaygın görülen durum bitkinliktir.
Antrenmanda Düşük Performans
Antrenmanlarınızda sizi ateşleyen güç, deponuzdaki yakıttan gelir. Normalde daha rahat kaldırdığınız ağırlıkları zorlanarak kaldırmaya başladıysanız, spor salonuna gitmeden önce ne yediğinize biraz daha dikkat etmelisiniz. Antrenmandan önce bir miktar karbonhidrat, ardından da protein desteğiyle birlikte karbonhidrat kullanmak toparlanma sürecinizi hızlandırır. Vücudunuza yenilenmek için yeteri kadar zaman tanıyıp tanımadığınızdan da emin olun.
Odaklanma Sorunu
Kalori (enerji) tüketiminiz düşükse, beyniniz de bundan nasibini alacaktır. Sabah görüşmelerinden önce 80 kalorilik bir yağsız yoğurtla birlikte tüketeceğiniz fındık, zihninizin açılmasına yardımcı olacaktır. Bu tarifi ayrıca protein ve karbonhidrattan oluşan kahvaltınızın içine de dahil edebilirsiniz. Öte yandan bir yumurtayla birlikte tüketeceğiniz tam tahıllı tost ekmeği ve bir miktar badem sütü de size enerji verir. Tıpkı vücudunuz gibi beyninizi de beslemelisiniz.
Sürekli Acıkmak
Sürekli olarak açlık hissediyor ve sinirleniyorsanız, yeterli kalori tüketmiyor olabilirsiniz. Böyle bir durumda tamamen kıstığınız ara öğünlerin ve atıştırmalıkların miktarını tekrardan gözden geçirmeniz faydalı olabilir. Çünkü az kalori alırsak ne olur sorusunun yanıtlarından biri de sürekli ama sürekli olarak acıkmaktır. Atıştırmalıklarınızda ve ara öğünlerinizde protein, kompleks karbonhidrat ve sağlıklı yağları tüketmeye çalışın. Bu sayede hem tok kalır, hem de zinde olursunuz.
Tartıda Fazla Çıkmak
Siz forma girmek adına kalori tüketiminde ani düşüşler yaptığınız zaman, vücudunuz bunu ıssız bir yere düştünüz ve hayatta kalmaya çalışıyorsunuz şeklinde anlayabilir. Vücudunuz açlığa dayanma moduna girer ve kullanabileceği tüm enerjiyi tutmaya çalışır. Bu durum metabolizmanızı da yavaşlattığı için kilo vermenizi zorlaştırır. Örneğin günde 1400 kalori tüketerek kilo veremiyorsanız, önünüzdeki 1-2 hafta boyunca günde 1600 kalori tüketerek bunu deneyebilirsiniz.
Diyette Devamlılık
Düşük kalorili beslenme planlarına uymakta zorlanıyorsanız, bunun nedeni sadece azminizle ilgili olmayabilir. Zira bu plan gerçekten de size uygun bir plan olmayabilir. Bu gibi durumlarda çok düşük miktarda kalori artışları yapmak bile işinize yarayacaktır. Diyet programları temel olarak belirli bir fizik seviyesine ulaşmanız için tasarlanır ve onlara ne kadar bağlı kalırsanız o kadar başarılı olursunuz. Fakat yediklerinizle mutlu olur, enerjinizi artırır ve beslenmenizden keyif alırsanız genel sağlığınız artacaktır. Bu da uzun vadeli hedeflerinize ulaşmanızı sağlayacaktır.
Son olarak: Ne kadar kalori almanız gerektiği konusunda hekim ve diyetisyen desteği almanız bizlerin de tavsiye ettiği, en doğru yöntemdir. Az kalori alırsak ne olur sorusunun olası sonuçlarını derlediğimiz bu yazımızın sonunda kilo vermek veya almak için ne kadar kalori tüketmeniz gerektiğini -tahmini- değer olarak öğrenebilirsiniz.